Muffiny z jagodami i kawałkami białej czekolady – najlepsze

Muffiny to świetny pomysł na szybki domowy wypiek. Bardzo proste w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. Moja propozycja to muffiny z jagodami i kawałkami białej czekolady – idealne w sezonie letnim. Możecie go oczywiście dowolnie modyfikować.


Nie wiem czemu do tej pory nie robiłam muffinek. No dobra, w swojej “karierze” kulinarnej upiekłam je może raz w życiu i chyba były z proszku. Szczerze nie pamiętam, bo miało to miejsce 5 lat temu, gdy wprowadziliśmy się do naszego pierwszego mieszkania.

Muffiny zawsze wydawały mi się bardzo pracochłonnym wypiekiem. Ciasto na pewno trudne, do tego jeszcze pakować do tych papilotek – paranoja jakaś! Byłam w tak wielkim błędzie, że aż mi wstyd.

Muffiny są tak banalnie proste, że nawet największa łamaga kulinarna zdoła je ogarnąć. Naprawdę! Jeśli ktoś ma dwie lewe ręce do pieczenia, niech koniecznie wypróbuje przepis na muffinki. Gwarantuję, że odczaruje tym samym swoje wątpliwe zdolności kulinarne. Gdy upiekłam muffiny z jagodami, mąż od razu zjadł 4! Zawiozłam część do przyjaciół na grilla – zniknęły w kilka minut. Czy można wymarzyć sobie lepszą rekomendację?

Muffiny z jagodami i białą czekoladą, to świetny sposób na niebanalne wykorzystanie tych sezonowych owoców leśnych. Do tego biała czekolada rewelacyjnie komponuje się ze smakiem nieco kwaśnych jagód. Jeżeli chcecie, możecie je zastąpić na przykład malinami, albo zrezygnować z białej czekolady.

Wskazówki dla piekących muffinki

  • Ciasto na muffiny nie lubi idealnej konsystencji i długiego ucierania. Muszą być grudki, nie powinno być precyzyjnie wymieszane. Wtedy babeczki wychodzą najlepsze – miękkie i wilgotne, ładnie wyrastają. Nie musicie więc szczególnie się przykładać do mieszania i denerwować, że powstają grudy.
  • Odradzałabym pieczenie muffinów w jednorazowych papilotach – przynajmniej tych z jagodami. Ciasto jest bardzo gęste, przez co papierek się rozłazi, a muffiny nie uzyskują idealnego kształtu – co widać na zdjęciach. Następnym razem użyję silikonowych foremek albo dużej blachy do muffinów

 

przepis-na-muffiny-z-jagodami-i-kawalkami-bialej-czekolady

Muffiny z jagodami i kawałkami białej czekolady – przepis

Składniki:

  • 2 pełne szklanki jagód (z górką)
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanka maślanki (ewentualnie kefir, ja dodałam maślankę)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju (ja dodałam rzepakowy)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • torebka cukru wanilinowego
  • 2 tabliczki białej czekolady do ciasta
  • opcjonalnie 1 tabliczka białej czekolady na polewę

 

muffiny--jagodami-i-biala-czekolada-najlepsze

Wykonanie:

Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy) mieszamy w dużej misce, potem dodajemy pokruszoną na małe kawałeczki (nie startą!) białą czekoladę. Swoją kruszyłam w blenderze. Jajko ubijamy razem z maślanką i olejem w mniejszej misce. Następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 wysokości i  pieczemy  25-30 minut (wszystko zależy od piekarnika. Moje muffiny siedziały w nim 30 minut) w 180 stopniach . Po upieczeniu (sprawdzamy patyczkiem, czy są w środku suche) studzimy, a w międzyczasie topimy w rondelku białą czekoladę. Wylewamy na przestudzone babeczki.

Z powyższego przepisu wyszły około 24 muffinki.

SMACZNEGO!

przepis-na-muffiny-z-jagodami-i-biala-czekolada

Jak widzicie, przepis jest banalnie prosty. Możecie modyfikować go w dowolny sposób. Zamiast jagód dodać maliny, albo zrezygnować z owoców i postawić wyłącznie na białą lub gorzką czekoladę. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Ja na pewno będę jeszcze szaleć z muffinami. Tym razem postawię właśnie na maliny albo poziomki, jeśli gdzieś znajdę.

Dajcie koniecznie znać, czy wypróbowaliście przepis, a jeśli tak, jak wyszły wasze muffiny. Jeżeli macie pomysły na inne “nadzienia” z chęcią je poznam i przetestuję 🙂