Koktajl z masłem orzechowym

Koktajl z masłem orzechowym to idealna propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych połączeń smakowych. Robi się szybko,syci na długo.


Przygoda z tym deserem zaczęła się w Poznaniu podczas Blog Conference Poznań. W przerwie między  prelekcjami przesiadywaliśmy w pobliskiej restauracji LeTarg. Było upalnie, więc każdy marzył o nutce orzeźwienia. K zamówiła koktajl z masłem orzechowym. Był prze-okrutnie pyszny i jednocześnie prze-okrutnie słodki. Tak słodki, że aż zaklejał podniebienie. Tak słodki, że pomogłam jej wypić go do końca.

Smak koktajlu z masłem orzechowym uzależnia. Musiałam go odtworzyć w domu. Mój jest o wiele mniej słodki, ale to wciąż smakowita, wielka bomba kaloryczna. Jestem pewna, że wersja z LeTargu miała w sobie dodatkowy cukier. Albo w jakiś inny sposób podbito jego słodycz.

Przepis na koktajl z masłem orzechowym

Do zrobienia dwóch dużych porcji koktajlu z masłem orzechowym potrzebujemy:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • około 0,5 litra mleka (nie jestem pewna, bo lałam “na oko”)
  • blender (najlepiej kielichowy)
  • opcjonalnie kostki lodu

Banany kroimy w plasterki i wraz z masłem wrzucamy do blendera. Zalewamy mlekiem do poziomu całkowitego zakrycia bananów. Jeżeli chcecie, żeby koktajl był bardziej gęsty, dodajcie mniej mleka.

maslo_orzechowe_sante_koktajl

maslo_orzechowe_przepis

koktajl_maslo_orzechowe_banan

Koktajl  z masłem orzechowym  jest bardzo sycący. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, z pewnością przypadnie wam do gustu. Zapewni także dużą dawkę energii na wiele godzin. Ja do jego smaku totalnie się uzależniłam. Kusi tak bardzo, że wstrzymanie się od robienia tego koktajlu wymaga ode mnie masy pokładów silnej woli. Samo pisanie o koktajlu sprawia, że zaraz zaślinię cały monitor 🙂