Imprezowa sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem

Ma zdecydowany, dosyć ostry smak i piękne kontrastowe barwy. A imprezowa jest dlatego, że przyrządzamy ją, gdy mają zjawić się goście. A tak przy okazji, cenię sobie przepisy, które nie pochłaniają dużo czasu. Zatem zapraszam na imprezową sałatkę brokułową!


Rzadko zdarza mi się eksperymentować kuchni. Raczej powtarzam przepisy bądź odtwarzam receptury potraw, które kiedyś jadłam. Dlatego z tego miejsca dziękuję Ewie, bo rok temu, na Sylwestra przyniosła właśnie sałatkę brokułową. Uwodzi zapachem prażonego słonecznika i czosnku, a przede wszystkim, smakuje wyśmienicie!

Składniki na dużą miskę sałatki brokułowej:

2 brokuły (po 500 g)
2 opakowania serka typu feta
1 duża główka czerwonej cebuli, bądź 2 małe
1 duże opakowanie jogurtu
4 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi ostre smaki może dodać więcej)
**opakowanie słonecznika łuskanego

** do wersji kalorycznej potrzebujemy: 0,5 kostki masła do uprażenia słonecznika oraz kilak łyżek majonezu do sosu.

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od sosu, by miał czas na “przegryzienie”. Ząbki czosnku wyciskamy bądź drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym, odstawiamy do lodówki. Jeżeli ktoś preferuje gęstszą konsystencję, do sosu może dodać kilka łyżek majonezu.
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, kontrolując stopień twardości, by nie wyszła breja. Odlać na durszlak, przelać zimną wodą.
Fetę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Słonecznik uprażyć na suchej gorącej patelni, kontrolując czas prażenia, by się nie przypalił. W wersji oryginalnej przepisu, słonecznik powinien być prażony na roztopionym maśle. Smakuje rewelacyjnie, ale wiecie…te kalorie 🙂 :).
Wszystkie przygotowane składniki poza słonecznikiem i sosem, dzielimy na dwie części.
Dno dużej szklanej miski wykładamy kolejno: częścią brokułów, cebuli i fety. Następna warstwa tak samo. Wierzch polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem. Sałatka brokułowa jest już gotowa.
Smacznego!

Zgodnie z ilością składników, sałatka brokułowa zmieści się w dużej misce. Niestety takowej nie miałam na stanie, więc składniki podzieliłam na dwie salaterki.

Jeżeli skorzystacie z przepisu, dajcie znać, czy smakowało!
 
Close